Oferta win Zenato
Winnice Zenato usytuowane są w San Benedetto di Lugana, w pobliżu Jeziora Garda, w prowincji Werona. Winorośl uprawiano na tych terenach już w czasach rzymskich, a dziś wina z tego regionu należą do najpopularniejszych i najchętniej kupowanych win włoskich. Utworzona w latach 60-tych Azienda Vitivinicola Zenato to firma rodzinna, a dla jej prezydenta i założyciela, Sergio Zenato, produkcja wina jest prawdziwą pasją. Stąd też wyjątkowa dbałość o jakość produktów i wizerunek firmy. Nowoczesna technologia nie zniszczyła dawnej, winiarskiej kultury, tak pieczołowicie pielęgnowanej przez zamieszkujących niegdyś te tereny benedyktyńskich mnichów.
Amarone Della Valpolicella Classico
Apelacja: D.O.C. Valpolicella
Rocznik: 2008
Szczepy: 80% Corvina, 10% Rondinella, 5% Sangiovese, 5% Molinara
Fermentacja: 30 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, 12 miesięcy w butelkach
Głęboki, rubinowy kolor. W nosie dominują śliwki i maliny. W ustach wyczuwalne figi i tytoń. Wino wytrawne, pełne, bogate, doskonale zbalansowane.
Temperatura serwowania: 17-18°C
Podawać do: dziczyzny, czerwonych mięs i dojrzałych, ostrych serów
Ripassa Valpolicella Superiore
Apelacja: D.O.C. Valpolicella
Rocznik: 2009
Szczepy: 80% Corvina, 10% Rondinella, 5% Sangiovese, 5% Molinara
Fermentacja: 18-24 miesięcy w "botti" i w "barriques" z dębu slawońskiego 6 miesięcy w butelce
Głęboki rubinowy kolor. Charakterystyczny intensywny bukiet, w którym dominują nuty owocowo-korzenne, z przewagą wiśni i owoców leśnych. Wino długie, harmonijne, aksamitne.
Temperatura serwowania: 17-18°C
Podawać do: pieczonych i grillowanych mięs oraz do potraw z królika
Valpolicella Classico Superiore
Apelacja: D.O.C. Valpolicella
Rocznik: 2010
Szczepy: 80% Corvina, 10% Rondinella, 5% Sangiovese, 5% Molinara
Fermentacja: 12 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego
Czerwony rubinowy kolor. Charakterystyczny, delikatny bukiet, w którym dominują nuty czarnej porzeczki, można też wyczuć lekki odcień migdałów. Wytrawne, pełne, aksamitne wino o wiśniowym posmaku.
Temperatura serwowania: 15-16°C
Podawać do: pieczonych i gotowanych mięs oraz do dań z makaronu
Bardolino Superiore
Apelacja: D.O.C. Bardolino
Rocznik: 2011
Szczepy: 65% Corvina, 15% Rondinella, 15% Molinara, 5% Negrara
Fermentacja: 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego
Jasny rubinowy kolor. Delikatny bukiet. W ustach wytrawne, gorzkawe, harmonijne i subtelne.
Temperatura serwowania: 15-16°C
Podawać do: makaronu, risotto, potraw z kurczaka i cielęciny
Lugana San Benedetto
Apelacja: D.O.C. San Benedetto
Rocznik: 2011
Szczepy: 100% Trebbiano
Żółty słomkowy kolor przetykany szmaragdowymi refleksami. Wino o subtelnym, przyjemnym bukiecie. Ciekawe na podniebieniu okrągłe i owocowe z wyraźnie wyczuwalną morelą, jabłkiem, kwiatami polnymi i żywicą.
Temperatura serwowania: 10-12°C
Podawać do: dań rybnych i owoców morza
Nagrody: Decanter World Wine Awards 2006 - Srebny Medal, Wine Spectator - 86 pkt., Gamberro Rosso - bicchieri
Pinot Grigio Delle Venezie
Apelacja: I.G.T. delle Venezie
Rocznik: 2011
Szczepy: 85% Pinot Grigio, 15% Chardonnay
Bladożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami. Delikatny, kwiatowo-owocowy bukiet, w którym dominują nuty ananasa i jabłka. Wino świeże, o przyjemnym, cytrusowym posmaku.
Temperatura serwowania: 8-10°C
Podawać do: zimnych przystawek, zup i dań rybnych
Soave Classico
Apelacja: D.O.C. Soave
Rocznik: 2011
Szczepy: 70% Garganega, 30% Chardonnay
Słomkowy kolor ze szmaragdowymi refleksami. Intensywny, ale subtelny bukiet,
w którym dominują nuty cytrusowo-kwiatowe, z wyczuwalną nutą migdałów i pieczonych jabłek. W ustach miękkie i świeże, o przyjemnym, kremowym zakończeniu.
Temperatura serwowania: 8-10°C
Podawać do: dań z ryb i drobiu oraz lekkich potraw z makaronu, doskonałe jako aperitif